5 dôvodov prečo dať prednosť domácej produkcii potravín
- Sú zdravšie a čerstvé – dovážané potraviny sú zbierané ešte nezrelé, potom prekonajú dlhú a náročnú cestu
v lietadlách a kamiónoch, absolvujú prekládky a následne
čakajú na pultoch supermarketov na zákazníka. S dovezeným kusom ovocia a zeleniny si preto kupujeme aj nie
práve najzdravšie chemické látky, ktoré sú nutné na to,
aby ovocie a zelenina dozreli a dlhú cestu prečkali. Doma
vypestované potraviny sa zbierajú v čase svojej prirodzenej zrelosti. Sú čerstvé a chutné.
Sú výživovo hodnotnejšie – okrem toho, že dlhým prevozom potraviny
strácajú mnohé živiny i vitamíny, sú slovenské potraviny
pre nás prirodzenejšie. Najzdravšie sú pre nás tie druhy
ovocia a zeleniny, ktoré sú vypestované u nás a majú tu
i prirodzený „domov“.
- Sú zárukou kvality a bezpečnosti –
Často sa dozvedáme, že potraviny k nám dovážené
majú horšiu kvalitu, než by bola akceptovaná v krajine ich pôvodu. Toto si naši výrobcovia nemôžu
a ani si nechcú dovoliť. Slovenské normy pre kvalitu
potravín sú často prísnejšie ako normy európske
alebo svetové. Zároveň získať informácie o producentoch potravín z tvojho okolia je omnoho jednoduchšie ako získať informácie o anonymných
pestovateľov a spracovateľov zďaleka.
- Sú podporou domácej výroby – sme právom
hrdí na našu krajinu a na jej produkty. Ak však chceme
aby nám zostali, musíme ich podporovať. Poznáte lepší
spôsob ako ten, že si ich budeme sami kupovať? Všetci
vieme, že slovenské jablká sú chutnejšie a slovenský
cesnak zdravší. Pokiaľ im však v obchode nedáme prednosť, môže sa stať, že tu už zajtra nebudú.
- Sú posilnením domácej ekonomiky a zamestnanosti – slovenské peniaze ostávajú v slovenskej peňaženke, posilňujú slovenskú ekonomiku
a udržujú prácu pre ľudí žijúcich na Slovensku.
- Sú šetrnejšie k životnému prostrediu – už triedime
odpad, máme úspornú chladničku a tričko z bio bavlny. Tým, že
v našom nákupnom košíku bude viac potravín slovenských ako
tých zahraničných, prispejeme aj k redukcii emisií výfukových
plynov a obalov.