Liečivá babičkina polievka na podporu imunity: Najsilnejšia zbraň na bacily a choroby – výborne chutí a posilní vám zdravie!
Túto polievku nám starká robila vždy, keď bolo obdobie chrípky a viróz. Je totižto nielen veľmi chutná, ale aj vynikajúca na posilnenie imunity a celkového zdravia.
Uvarme si výbornú polievku zo sliepky podľa receptu našich starých mám
Navariť poriadny domáci slepačí/kurací vývar som vždy považovala za strop kuchárskeho umenia. V mojej mysli toho boli schopné len babičky a maminky s dlhoročnými kulinárskymi skúsenosťami. Keď som varila môj prvý vývar ja, mala som celý čas maminku na telefóne a konzultovala som s ňou každý krok. Musím sa priznať, že môj prvý vývar nebol úplne stopercentý, čo je však úplne v poriadku. Navariť dobrý, číry a chutný vývar chce trochu praxe. Ja som si ňou prešla a dnes je už pre mňa navariť vývar úplna pohodička a robím ho skoro každý víkend.

Veľmi dôležitým krokom pri varení kuracej/ slepačej polievky je vhodný výber mäsa. Vývar zo sliepky je väčšinou silnejší, ale zohnať kvalitnú sliepku už nie je až také problematické. Ľahko si ho objednáte TU : https://magama.sk/product/farmarska-sliepka-na-vyvar/
Prsia si nechám na inokedy a väčšinou z nich urobím soté. Kúpiť celé kura a naporcovať si ho veľmi odporúčam, lebo z jedného kuraťa vieme pripraviť až 4 druhy jedál. Okrem polievky z chrbta a krídel aj soté z pŕs, pečené stehná zo stehien a nakoniec rizoto z vareného mäsa.
Ingrediencie
- 1 kura/sliepka (chrbát, krídla, stehná)
- zeleninová zmes (3x mrkva, 2x petržlen, 1/4 zeler, 1/2 kaleráb, cibuľa, pór, petržlenová vňať, v lete paprika)
- voda
- soľ (aspoň 2-3 čajové lyžičky)
- mleté čierne korenie
- celé čierne korenie (10 guličiek)
- slížiky/tenké rezance
Postup
- Kura rozdelíme na chrbát, prsia, stehná a krídla
- Prsia odložíme bokom a zvyšné časti PORIADNE vyumývame
- Z chrbtu môžete stiahnuť kožu, čím viac kože necháte, tým bude polievka mastnejšia
- Jednotlivé časti vložíme do hrnca so studenou vodou a necháme zohrievať
- Keď začne voda vrieť, stíšime oheň. Na povrchu sa začne tvoriť biela pena, ktorú pomocou lyžičky vyberáme
- Pozor, polievka nesmie vrieť!
- Popri odoberaní peny prichystáme zeleninu, ktorú umyjeme a ošúpeme
- Keď máme pocit, že pena sa už viac netvorí (po cca 20-30 min) do polievky pridáme soľ, korenie a zeleninu
- Prikryjeme pokrievkou a necháme variť na miernou ohni aspoň 2 hodiny (ak používate sliepku, odporúčam variť dlhšie, kľudne aj 3 hod) Pozor, polievka stále nemôže vrieť, lebo by sa zakalila
- Hotový vývar dochutíme soľou či vegetou a podávame s tenkými rezancami
Poznámka:
- Keď vývar vychladne, povyberám z neho všetku zeleninu aj mäso a taký samotný skladujem v chladničke. Vydrží dlhšie
- Varené mäso oberiem a na ďalší deň z neho robím rizoto

