Myslíte na pôvod všetkých Vašich potravín?
Ak ste si doteraz vôbec nelámali hlavu nad tým, odkiaľ sa berie vaše jedlo, hádam vás infikované zahraničné potraviny presvedčili, aby ste si viac všímali etikety na škatuľkách vašich dobrôt.
Všetko s mierou
Nemyslíte si, že je dôležité vedieť, odkiaľ je jedlo, ktoré sa chystáte konzumovať? Odkiaľ pochádza a hlavne, akú cestu prešlo, než sa dostalo na váš tanier? Ako vyzeralo ešte pred pár dňami, či je naplnené umelými vyživovacími látkami, aby prežilo cestovanie po celej Zemi a ostalo stále svieže? Uvidíte, že za chvíľu budete mať viac otázok než odpovedí.
Kde je rovnováha?
Myslíte na pôvod všetkých potravín, keď sa prechádzke uličkou v supermarkete? Výstavné kusy na regáloch lákajú naše pohľady a šepkajú nám, aby sme si ich kúpili. Alebo sa jednoducho sústredíte, iba na bio potraviny alebo vás zaujíma iba to, čo máte napísané na papieriku a ostatná obchodná ponuka je vám celkom ukradnutá? Dosť bolo otázok.
Veď si to sami predstavte, ak máte záhradu, kde pestujete ovocie alebo zeleninu, popremýšľajte, čo vás stojí proces rastu, kým sa dostanú vaše plody na stôl? Stojí to veľa úsilia a práce, od pestovania, cez zber, balenie po dopravu, kým produkty ponúkanete do miestnych predajní.
A teraz si to predstavte vo veľkom, keď jedlo skutočne cestuje pol sveta. Koľkými rukami a prostredím musí prejsť a vydržať. A zvážte potraviny ako sušienky a keksy, ktoré sú vysoko spracované. Tam sa všetko ešte viac komplikuje.
Veriť domácim potravinám?
Veľa ľudí sa rozhodlo, po posledných skúsenostiach s nakazenými potravinami zo zahraničia presedlať na domáce suroviny a snažia sa viac nakupovať z miestnych trhov a od lokálnych poľnohospodárov. Majú pocit, že ide o ekologickejšie produkty, nad ktorými majú väčší dohľad. Niekedy sú však tieto rozhodnutia o nákupe drahšie, ako z bežnej predajne.
Ste zvedavá?
Nie každý potrebuje vidieť históriu svojho jedla od prvého zasadeného semienka. Pre niekoho sú to však dôležité veci. Tak nech je aj vašim cieľom v tomto roku lepšie pochopiť, ako môžete kúpiť potraviny, ktoré sú zdravé, dostupné, a majú najmenej negatívny dopad na životné prostredie.